Rotary hjälper Ukraina i vinter

onsdag 2 november 2022

Mona Ulvåknippa

Vädjan från Rotary Kiev

Skicka en låda till Kramatorsk sjukhus

Sjukhuset i Ukraina behöver vuxenblöjor, underkläder och mjukisbyxor nu!

Vädjan från Rotaryklubben i Kiev;

Väldigt många på sjukhuset är svårt skadade. De skadade är täckta med blod varför deras kläder måste slängas. Nu behöver därför sjukhuset blöjor för vuxna, underkläder för vuxna, tröjor och byxor (träningsoverall) som de kan ha i sjukhussängen. 

Paket med dessa artiklar kan skickas gratis med Postnord med bifogad adresslapp så kommer de direkt till de behövande på sjukhuset.

Ladda ner och skriv ut 2 adresslappar till sjukhuset här >> 

Läs mer nedan om hur du gör. Tack för att ni hjälper oss hjälpa!

Nu är det dags att skicka varma kläder och pengar!

Just nu pågår ett upprop med att skicka kläder till Ukraina inför en vinter som kommer berättar Lotta Preijde och Anneli Löfström från Ukraina kommittén. Vi har delvis använt PostNord – där vi kan skicka paket gratis.

De klubbar vi har direktkontakt med har gett önskemål via listor på det behov som finns hos dem. Behovet skiftar eftersom kriget fortgår och nu väntar en vinter där kläder, skor och mediciner är högt prioriterat.  Då Postnords gratis pakethantering till Ukraina egentligen inte riktar sig till direkta adressater utan till välgörenhetsorganisationer i stort i Ukraina så är det viktigt att ni följer denna rutin;

 Så här gör du för att skicka vinterkläder utan kostnad!  

  1. Ladda ner och skriv ut 2 adresslappar för vinterkläder >>
  2. Tejpa dom på 2 sidor av paketet, som får väga max 20 kg
  3. Lämna in på PostNords Företagscenter(det är bara de som tar emot dessa paket) 
  4. PostNord sätter också på deras speciella adresslapp på lådan 

Hanteringen är på detta sätt då Postnord inte kan garantera att gratispaket kommer fram till adressaten. Å andra sidan kan man inte garantera det för paket med betald frakt heller då paketen skickas till ett land i krig. Dock är vår erfarenhet att skickade gratispaket kommit fram till adressaten. Det har vi fått bildbevis på från Rotary Kyiv Capital!

Varför inte göra som Landvetter Råda Rotaryklubb? De går ett steg längre och delar ut flyttlådor med adresslappar.

Plats och tid: Mölnlycke Torg, 3 december-22  Läs mer på deras Facebooksida

Att skicka pengar

Även pengar går att föra över till de klubbar vi har kontakt med. Vi har nyligen fört över medel till en klubb i Kiev och vet att det fortfarande fungerar mellan bankerna.

Det har startats upp en ny insamling till humanitär hjälp och stöd till Ukrainas folk genom Rotary Hjälper och där pengarna skickas direkt till Kiev Rotaryklubb, Rotary Club Kyiv-Capital

Skicka varma kläder till Ukraina nu!

Scanna QR koden i din Swish-app

Sätt in ditt bidrag på något av Rotary Hjälpers 90-konton........

Bankgiro: 900-2973

PlusGiro: 900 297-3

Swish: 1239002973    

OBS skriv UK i meddelandefältet oavsett inbetalningssätt

Ukraina kommittén - Rotary Distrikt 2360

Detta har Rotary gjort. Den 24 oktober var det 8 månader sedan kriget mot Ukraina startade. Vi har alla sett styrkan och kraften vi i Rotary har visat under dessa månader genom våra olika insatser och insamlingar till Ukraina. Vår tidigare Distriktsguvernör Lena Liljenhed Ekman initierade snabbt i att skapa en kommitté för att med gemensamma krafter i distrikt 2360 starta och ta del av olika insamlingar. En av dem var tillsammans med Roger Akelius där varje krona dubblades som resulterade i en summa av 8.387.318 SEK – total summa med Akelius dubblering blev 16.774.636 SEK! Många klubbar har haft egna insamlingar och bidragit på olika sätt till olika klubbar i Polen och Ukraina.

Vår organisation har med stor kraft och effektivitet nått fram till hjälpbehövande på många sätt. Vi kan vara väldigt stolta över och att vara Rotarianer! Trots att vi samlat in så mycket pengar behövs mer hjälp även i fortsättningen, då tyvärr vi ser att kriget tycks pågå under en lång tid framöver – det kommer behövas mycket stöd framöver för att stötta med mat, kläder, hygienartiklar, mediciner och pengar.

Vi har även sökt, via The Rotary Foundation TRF, och fått beviljat Rotary Disaster Grant som var dedikerat till hjälp för flyktingar i distriktet med mat och hygienartiklar. Ett antal av distriktets klubbar har slussat vidare bidraget till flyktingarna i form av presentkort i lokala livsmedelsbutiker. 

Detta vill vi också göra:
Vi skall nu söka ett nytt Rotary Disaster Grant, där pengarna kan gå direkt till Ukraina.

Vi vill gärna se flera engagerade Rotarianer i Ukraina kommittén – alla är välkomna att delta på våra digitala möten. Vi träffas via zoom en gång i månaden för att följa upp vad som gjorts sedan sist i klubbarna och bollar idéer om vad vi kan göra. Tillsammans kan vi göra fantastiska insatser! 

Nulägesrapport från Anton - en rotarian från Kiev

13 millioner ukrainare är på flykt

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022, har fler än 13 miljoner ukrainare varit tvungna att lämna sina hem, enligt United Nations Refugee Agency (UNHCR) Detta har skapat en stor humanitär kris.

Rotary har som en följd av detta godkänt fler än 353 Disaster Response Grants i 29 länder, för mer än 11,7 miljoner US$, sedan kriget startade.

Read more >>