Korttidsutbyte
För ungdomar i årskurs 9 och gymnasiet finns kortare utbytesprogram under 6–10 veckor. Två ungdomar från olika länder matchas ihop och besöker och bor hos varandra omväxlande. Utbytet sker oftast under sommaren. Du får en ny vän, tränar språk och lär känna en ny kultur.
Sommarläger
För ungdomar mellan 15–24 år arrangerar Rotary sommarläger under ca 2 veckor med teman som t.ex. musik, sport eller kultur. Ungdomar från flera länder träffas, har roligt tillsammans och utvecklas. Att delta i ett sommarläger kan vara ett första steg innan man bestämmer sig för att åka på helårsutbyte.
Mer information, ansökan etc.
Rotary har bedrivit ungdomsutbyte sedan 1974 och det är ett av Rotary Internationals prioriterade verksamhetsområden. I Sverige organiseras utbytet genom Stiftelsen Rotarys Ungdomsutbyte för Sverige och Lettland, där alla 10 svenska distrikt samarbetar. Stiftelsens verksamhet finansieras av deltagarnas programavgifter och bidrag från rotarymedlemmarna. Allt arbete sköts ideellt av rotarymedlemmar runt om i landet och alla som är engagerade i ungdomsverksamheten är certifierade för ökad säkerhet.
På www.rotarystudent.se finns mer information om Rotarys olika utbytesprogram, hur ansökan går till, reseberättelser, filmer med mera.
Rotaract
Rotaract står för Rotary in Action och är Rotarys ungdomsorganisation för personer mellan 18-30 år. Genom Rotaract vill Rotary bidra till att utveckla ungas ledaregenskaper och stötta ungas initiativkraft. Vi tror på unga människors förmåga att ta ansvar och bidra till samhällets utveckling. Varje Rotaractklubb driver sina egna projekt med utgångspunkt i Rotarys kärnvärden. Det kan till exempel handla om ledarskapsutbildningar och möten med samhällsledare, stötta ungdomar i Rotarys utbytesprogram, samt serviceprojekt. Några exempel på svenska projekt de senaste åren är konstauktion till förmån för Kvinnohus, skolböcker till Tanzania och parkstädning efter evenemang. Läs mer om om Rotaract här.
Rotex
Ungdomar som deltagit Rotarys utbytesprogram kan bli medlemmar i Rotex. Med egen erfarenhet av att bo utomlands kan Rotexmedlemmar hjälpa till att stötta utresande och inkommande utbytesungdomar. Det är ett sätt att ge tillbaka och hålla sina internationella kontakter levande efter utbytesåret. Läs mer om Rotex här.